Wanneer je te maken krijgt met kanker, zelf of in je directe omgeving, komt er van alles op je af. Op dit bijzondere evenement ‘Never give up!’ op zaterdag 25 januari kun je kennismaken met allerlei mogelijkheden tijdens en na kanker op Schouwen-Duiveland.

Laat je verrassen bij de verschillende stands en ontdek wat er voor jou mogelijk is.

Bereikbaarheid 'de Zeeuwse Stromen'

Adres: Duinwekken 5, Renesse.

Voor het hotel ligt een groot parkeerterrein. Tijdens ‘Never give up!’ kun je hier gratis parkeren.
De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk.

Workshop
Klankschaalontspanningsmassage

Bodybalans laat je ervaren wat de werking is van klankschalen op jouw lichaam.

De klank en trillingen van de klankschalen werken diep in op uw lichaam en kunnen zo de lichaamseigen trilling en frequentie herstellen, waardoor lichamelijke en geestelijke klachten verholpen kunnen worden.

Tijd: 11:15 – 11:45 uur

Deelname is gratis.

Tijdschema lezingen

12.15 – 12.45 Dermiz: Lymfoedeem en littekens na borstkanker

13.15 – 13.45 Ergotherapie Schouwen-Duiveland: Ergotherapie bij werkhervatting na kanker

14.15 – 14.45 Revant: Oncologische revalidatie

15.15 MC Hyperbare Zuurstof: Zuurstoftherapie na bestraling

Deelnemers

Ergotherapie is gericht op de dagelijkse activiteiten. Daardoor zijn er verschillende invullingen van de behandeling mogelijk. U kunt bijvoorbeeld samen met de ergotherapeut werken aan uw vermoeidheid en  energielevel. 

De ergotherapeut kijkt niet alleen mee bij vermoeidheid, maar bij alle problemen die u in het dagelijks leven ervaart bij het uitvoeren van activiteiten (afwassen, veters strikken, werken, omdraaien in bed, hobby’s etc.). U krijgt advies in het doseren en op de juiste manier gebruiken van uw lichaam, waardoor de activiteiten u makkelijker af zullen gaan.

De ergotherapeut kijkt samen met u welke hulpmiddelen eventueel van toepassing zijn op uw situatie, op welke manier u deze kunt aanschaffen en of er mogelijkheden zijn voor een vergoeding.

Fysio Fundus biedt diverse specialisaties binnen de fysiotherapie aan. Deze worden hieronder toegelicht.

Oedeemfysiotherapie: De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten met oedeem. De behandeling kan bestaan uit: compressietherapie (bandageren, aanmeten van een therapeutisch elastische kous) in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Hierbij is aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling en zelfmanagement door het verbeteren van mobiliteit, spierkrach en afname van pijn.

Fysiotherapie bij kanker:
Fysiotherapie tijdens en na de behandeling voor kanker, is er op gericht om het verbeteren van of het behoud van de conditie en de spierkracht. Door conditieverbetering houdt iemand de behandeling voor kanker beter vol en neemt de kans op ernstige vermoeidheid af, die vaak ontstaat na chemotherapie e/o bestraling.

Bekkenfysiotherapie bij kanker:
Bekkenfysiotherapie richt zich bij de behandeling op klachten op het gebied van: het plassen, de ontlasting, seksualiteit en de bekkenbodem. Als gevolg van de behandeling kunnen bijvoorbeeld ongewild urineverlies of erectieproblemen ontstaan. Ook kan het moeilijk zijn om de ontlasting op te houden.

Ook aan je voeten moet je tijdens en na kanker de nodige aandacht geven. Door een chemokuur kunnen voeten het zwaar te verduren krijgen. Soms gaan nagels spontaan loslaten of ontsteken en ook de huid kan heftig reageren. Als oncologisch voetverzorgers willen wij je graag helpen dit zoveel mogelijk te voorkomen en zo nodig te verzachten. Wij zoeken ook even contact met de oncologisch verpleegkundige zodat we weten wanneer een behandeling wel of niet gegeven kan worden. Als gevolg van een chemokuur kan je weerstand op een bepaald moment bijvoorbeeld erg laag zijn. De behandeling van je voeten kan dan beter op een ander moment gepland worden. Wij houden hier graag rekening mee en geven jouw afspraak daarom prioriteit boven andere afspraken.

Als kanker je leven binnen sluipt staat heel je leven een lange tijd op zijn kop, dan is het fijn dat naast alle medische behandelingen er ook een moment voor jezelf is en dat kan door een ontspanningsmassage speciaal voor mensen met of na kanker.

Massage bij Kanker is een vorm van ontspanningsmassage die aangepast wordt aan de conditie en de behandeling van een cliënt die kanker heeft (gehad).Massage bij Kanker is een bijzondere zachte vorm van aanraking met als enig doel bij te dragen tot de ontspanning en het welzijn van u als cliënt. Het lichaam van iemand die kanker heeft (gehad) is door de ziekte en behandelingen tijdelijk uit balans. Massage bij Kanker is een hele mooie aanvulling naast de medische zorg die u als (ex) kankerpatiënt moet ondergaan of ondergaan hebt. Een luisterend oor, zachte handen die je weer een vertrouwd gevoel met je lichaam probeert te geven, er mogen zijn, een moment voor jezelf!

Het succes van de bestraling van kwaadaardige cellen in een gezwel, is alom bekend. Minder bekend zijn de klachten die maanden tot jaren na de bestraling alsnog ontstaan. Deze schaduwzijde overkomt 54% van de bestraalde patiënten zoals uit recent onderzoek blijkt van het IKNL.

Bij de nabehandeling van kankerpatiënten wordt tot nu toe vooral pijnstillers voorgeschreven en doorverwezen naar pijnpoli’s, fysiotherapie en oedeemtherapie. Dit is het gevolg van de onbekendheid met de hyperbare zuurstoftherapie bij zowel patiënt als arts.

Met deze zuurstoftherapie zijn de late complicaties na bestraling van tumoren van de borst, prostaat, blaas, darmen, baarmoeder en het gebied van de kaak, hoofd, hals vaak heel goed te behandelen. Dit gebeurt door middel van het inademen van 100% zuurstof in een speciale drukkamer. Zodoende kan veel meer zuurstof worden opgenomen in de bloedbaan en kunnen ook die kwetsbare weefsels worden bereikt die door de bestraling beschadigd zijn geraakt.

Deze therapie is wetenschappelijk bewezen en wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Kanker is een ingrijpende ziekte die uw leven fors overhoop kan halen. Veel mensen hebben voor, tijdens en na de behandeling tegen kanker moeite om hun leven weer op te pakken.

Bent u snel vermoeid, is uw conditie achteruit gegaan of heeft u last van angst en/of somberheid? Bij Revant medisch specialistische revalidatie werkt een team van ervaren specialisten om u bij de revalidatie te helpen. Bij ons kunt u terecht voor medisch specialistische revalidatie nadat u bent doorverwezen door de huisarts of medisch specialist van het ziekenhuis. Elke behandeling (individueel of in een groep) wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie en leidt tot een op maat gemaakt behandelplan.

U kunt voor oncologische revalidatie terecht bij de locaties Breda, Lindenhof in Goes en De Wielingen in Terneuzen. Onze revalidatiecentra beschikken over alle faciliteiten voor een optimale leeromgeving. Een zwembad, fitnessapparatuur, ontspanningsruimten en interactieve loopbanden staan tot uw beschikking.

Forever Living Products is wereldmarktleider in de Aloë Vera. Al 40 jaar laat Forever haar toewijding zien in de zoektocht naar de puurste ingrediënten uit de natuur om deze te kunnen combineren met de laatste technische snufjes met als enig doel: mensen te helpen om zich beter te voelen en er beter uit te zien. Om het beste uit de dag te halen is het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Forever heeft ook een ruim assortiment voedingssupplementen dat je daarin optimaal ondersteunt.

De Forever Gelly van pure aloë vera is een verfrissende transparante gel die onmiddellijk de gevoelige plekken op de huid, mond en keel verzacht. De Forever Bright Toothgel is een tandpasta zonder fluoride. Dit is ideaal bij een kapotte mond en tandvlees. 

Optidee is een product wat is ontwikkeld in Duitsland en al 11 jaar te verkrijgen is in Nederland.  Het is een bijzonder product omdat het een hightech vezel is met bijzondere eigenschappen:
1. Het is een super dunne vezel.
2. Het is een gesloten vezel, waardoor hier geen bacterie, schimmel etc in kunnen nestelen.
3. Het heeft een vermogen om snel veel vocht op te kunnen nemen, maar ook snel los te laten.
4. Het is een klimaat regulerend en licht product.
5. Het is een duurzaam product door een lange levensduur, en snel uit te wassen en snel droog. 

Optidee heeft een brede lijn beddengoed, met verschillende maten, kleuren en producten.
Dit beddengoed verhoogt de kwaliteit van slapen, wat heel belangrijk is in ons drukke bestaan.

Het kan een uitkomst bieden voor mensen die erg kouwelijk zijn, maar ook voor degene die erg
transpireren, voor onrustige benen, mensen met gewrichtspijn, mensen met allergie problemen. 

Het mooie aan Optidee is dat er bij belangstelling altijd vrijblijvend gebruik gemaakt mag worden van de producten. Bijvoorbeeld dat er proef geslapen wordt met verschillende producten, zoals het hoofdkussen, onderlakens, dekbedovertrek. 

Iedere vrouw die met borstkanker te maken krijgt zou op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheid een externe borstprothese te kunnen laten maken naar evenbeeld van de eigen borst. Daarvoor is het noodzakelijk dat er vóór de operatie een afdruk wordt gemaakt van de borsten.

Omdat er met deze afdruk een zeer gedetailleerde kopie van de eigen borst wordt gemaakt, is het ook mogelijk om een tepelprothese (mamillaprothese) te laten maken. Deze “plaktepel” is een kopie van de eigen tepel en kan op de borst, waarvan de tepel verloren is gegaan bij een borstsparende operatie of op een Life-like prothese worden geplakt. Om in de hectiek vóór de operatie de patiënt een
reis naar Maastricht te besparen kan de afdruk bij mij worden gemaakt.

Chantal legt uit: “Monique heeft mij geleerd deze afdruk precies te maken zoals zij ze maakt, zodat er later eventueel een gehele, deel- of mamilla prothese van vervaardigd kan worden. Hiervoor gaat iemand wel naar Maastricht.

Als Stichting informeren en ondersteunen we kinderen (3-18 jaar) die geconfronteerd worden met kanker van hun ouders of andere naasten middels een website & facebookpagina.
Daarnaast informeren we (groot)ouders, hulpverleners, leerkrachten en andere betrokkenen over wat er in deze kinderen omgaat zodat kinderen én (groot)ouders beter met de situatie om kunnen gaan.

Er zijn nog teveel mensen die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere bestaande voorzieningen hiertoe tekort schieten. De stichting is dus opgezet om mensen te helpen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer.

Kees Veldboer maakte in Rotterdam tijdens een ambulancerit de laatste wens mogelijk van de inmiddels overleden, voormalig zeeman, dhr. Stefanutto. Deze meneer wilde zo graag nog één keer op een schip varen, aldus geschiedde.

Andere voorbeelden van wat we voor mensen met een levensbedreigende ziekte en een korte levensverwachting zou kunnen betekenen, zijn bijvoorbeeld een bezoek aan het strand, een bezoek aan een naaste die zelf ook niet meer mobiel is, het bezoek aan een bepaalde plaats waar de patiënt bijzondere herinneringen aan heeft. Ook meer uitgebreide wensen zijn mogelijk om te realiseren. Hierbij valt te denken aan het maken van een boottocht, bezoek aan een concert of attractie. Vanzelfsprekend gebeurt dat alles onder begeleiding van professioneel ambulancepersoneel en een ambulance met comfortabele brancard.
 

Als je te maken krijgt met kanker, is het fijn als je vervoer voor ziekenhuisbezoeken goed geregeld is. Taxi WTS biedt zittend ziekenvervoer aan. Jeanet Weeda is tijdens ‘Never give up!’ aanwezig om je hier alles over te vertellen.

“Door een uniek samenwerkingsverband met zorgverzekeraar CZ kun je in veel gevallen de rekening declareren. Wel is het belangrijk dat je toestemming vraagt aan CZ om gebruik te maken van het ziekenvervoer. Bij de andere zorgverzekeraars kunnen we dit ook overleggen. Informeer dus voor de vele mogelijkheden bij Jeanet, via www.taxiwts.nl of 0111-672317.”

“Thuis is alles anders en komen de vragen”

Dit horen wij vaak terug tijdens de gesprekken die wij met cliënten en hun naasten voeren.

In aansluiting op de zorg in het ziekenhuis is het mogelijk om thuis ondersteunende zorg van een consulent van Care for Cancer te ontvangen. De consulenten zijn ervaren oncologieverpleegkundigen, gespecialiseerd in psychosociale begeleiding. Zij bezoeken u thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van uw diagnose en behandeling en overleggen zo nodig met uw huisarts of ziekenhuis. De consulenten geven praktische tips over uw thuis- en eventueel werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden.

De diagnose kanker grijpt zeer diep in op uw leven. We helpen u om duidelijkheid en rust te  creëren in een turbulente tijd. U staat er niet alleen voor.

KleurKennis is gespecialiseerd in kleuranalyses en natural look visagie en styling. Ziek zijn en als zieke behandeld worden, drukt zo’n stempel op de persoon in kwestie. KleurKennis laat zien dat een natural look make up je toch een frisse gezonde uitstraling geeft.”

Op 21 maart 2017 is VerwenMoment gestart. Zij organiseren in samenwerking met bedrijven en particulieren verwenmomenten voor vrouwen en mannen met en na kanker. 

Haarstudio Marjon heeft al 46 jaar ervaring in het kappersvak en sinds een aantal jaar ook in pruiken en haarwerken. Het hebben van een haarprobleem of haarziekte kan van grote invloed zijn op iemands welzijn. Heb je last van haaruitval gevolg van een chemokuur, dan kan een haarwerk ervoor zorgen dat jij jezelf weer goed voelt over jouw uiterlijk.

 

In de periode rondom en na de behandeling van kanker speelt voeding een rol. Hierover bestaan vele vragen:
‘Wat doe ik als ik weinig eetlust heb?’
‘Mijn geur en smaak zijn veranderd, wat kan ik hier aan doen?’

Tijdens het event ben je welkom om jouw vraag te stellen!

Even een moment van ontspanning, een moment voor jezelf. Een klankschaalontspanningsmassage is een helende massage die diepe ontspanning biedt aan het lichaam. Klankschalen werken van nature harmoniserend en zuiverend, de klank en trillingen van de klankschalen werken diep in op uw lichaam en kunnen zo de lichaamseigen trilling en frequentie herstellen, waardoor lichamelijke en geestelijke klachten verholpen kunnen worden.

Het is een prima manier om te ontspannen en kan op zichzelf staan, maar als er blokkades in het lichaam of in het gevoelsleven worden ervaren kunnen meerdere massages gewenst zijn om daar aan te werken. Een klankschaalmassage kan ook een goede therapeutische ondersteuning zijn naast andere behandelingen.

Omringd door klank kun je loslaten wat je bezighield. Je krijgt weer nieuwe energie. Zelfs wanneer je wat sceptisch bent zul je ervaren dat de schalen iets bij je teweeg brengen. Sommige mensen voelen trillingen oppervlakkig, anderen voelen ze meteen ver door het lichaam gaan. In elkaar opvolgende sessies worden de schalen gebruikt om verbinding te maken met herinneringen van welbevinden. Uiteindelijk ontstaat er een “verankeringsproces” waarbij alleen het geheugen van de geluidservaring cliënten in een vredelievendere toestand brengt.